Nieuwe commissie moet alimentatiebedrag objectiever en homogener maken

 In Nieuws

Bron: de redactie.be

Een nieuwe Commissie voor Onderhoudsbijdragen moet het bepalen van de alimentatiebedragen objectiever en homogener maken. Met enkel de rechter die oordeelt, kunnen de bedragen immers sterk verschillen doorheen het land. De instanties vertegenwoordigd in de commissie moeten binnen de twee maanden hun kandidaten voordragen. Dat blijkt uit het Koninklijk Besluit, dat vandaag ingaat.

Concreet zal de commissie aan de rechters over het hele land aanbevelingen doen over de manier waarop ze de onderhoudsbijdragen best kunnen bepalen, verduidelijkt staatssecretaris voor Gezinnen Philippe Courard (PS). Dat zal volgens hem helpen de alimentaties “rechtvaardiger, objectiever en homogener” te maken.

Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) vermoedt dat de objectivering een en ander ook makkelijker te aanvaarden zal maken voor de betrokken ouders. “Hierdoor worden conflicten binnen families die al in een moeilijke situatie zitten beperkt en wordt de bestaande spreidstand tussen verschillende rechterlijke uitspraken over gelijkaardige geschillen verkleind”, klinkt het.

De commissie zal minstens drie keer per jaar samenkomen en zal bestaan uit twaalf stemgerechtigde leden, onder wie twee advocaten, twee rechters, twee bemiddelaars, een notaris en vertegenwoordigers van verenigingen actief in de sector van alimentatievorderingen, de Ligue des Familles, de Gezinsbond en DAVO. Vertegenwoordigers van de bevoegde regeringen krijgen een raadgevende stem.

Recent Posts

Leave a Comment